Щодо порядку дій у разі виявлення підозрілих об'єктів та вибухонебезпечних предметів

27.05.2022   Administrator   Категорія: Безпека життєдіяльності

З початку повномасштабного вторгнення російських військ  на територію України критично зросла загроза життю наших громадян внаслідок дії мінно-вибухових пристроїв. Міни і вибухонебезпечні предмети забрали і скалічили багато людських життів.

Натрапити на небезпечні предмети можна практично скрізь: у лісі, в полі, на вулицях міст та сіл. І якщо вибухові пристрої серійного зразка легше розпізнати за зовнішнім виглядом і діяти відповідно до ситуації, то саморобну вибухівку розпізнати набагато складніше.

Зазвичай, при знаходженні серійних мін, снарядів, гранат дорослі негайно викликають фахівців, які огороджують місце небезпечної знахідки і знешкоджують її. Інша справа – діти. Природна цікавість спонукає їх до небезпечних експериментів. Тому вкрай актуально пояснити їм наслідки подібних дій, навчити правильно поводитись із невідомими, залишеними без догляду речами.      

Нерідко це саморобні, нестандартні пристрої, що їх складно виявити, знешкодити або ліквідувати. Злочинці часто поміщають їх в звичайні портфелі, сумки, банки, пакунки і потім залишають у багатолюдних місцях. У такому разі важко відрізнити сумку з вибухівкою від такої ж сумки, залишеної забудькуватим пасажиром у громадському транспорті.

Часто такі міни-пастки мають досить привабливий вигляд. Відомі випадки застосування їх в авторучках, мобільних телефонах, міні-магнітофонах, гаманцях, дитячих іграшках. Тому бездоглядні предмети на вулиці, в транспорті, кінотеатрі, магазині, на вокзалі тощо вимагають особливої уваги, вони можуть містити вибухові пристрої й нести небезпеку.

При знаходженні підозрілого об’єкта, вибухонебезпечного пристрою необхідно: 

  • негайно повідомити територіальні органи ДСНС (тел.101) або МВС (тел.102); 
  • не підходити  до предмета, не торкатися і не пересувати його, не допускати до знахідки інших людей;
  • припинити усі види робіт в районі виявлення вибухонебезпечного предмета;
  • не користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух); 
  • дочекатися прибуття фахівців, вказати місце знахідки та повідомити час її виявлення.

Необхідно усвідомити, що поводження з вибухонебезпечними предметами вимагає граничної уваги та обережності.

З цією метою рекомендуємо при проведенні уроків основ здоров’я, предмета ,,Захист України”, виховних годин використати ,,Пам’ятку щодо правил поведінки (порядку дій) населення у разі виявлення підозрілого об’єкта, вибухонебезпечного предмета”, розміщену на веб-сайті комунальної установи Тернопільської обласної ради ,,Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області” в рубриці ,,Цивільний захист, пожежна безпека, безпека життєдіяльності” (https://rozvytok-osvity.te.ua/pamyatka-shchodo-pravyl-povidynky-porad/) .

Пам’ятка підготовлена Державною службою України з надзвичайних ситуацій спільно з Координатором проєктів Організації з безпеки та співробітництва в Європі та Міністерством закордонних справ Норвегії.