Сигнал повітряної тривоги під час перебування у школі: поради батькам

13.09.2022   Administrator   Категорія: Абетка для батьків

Сигнал повітряної тривоги під час перебування у школі: поради батькам

У кожної сім’ї є власний план дій під час повітряної тривоги. Але школа як окрема родина повинна діяти злагоджено. Тому важливо прийняти загальні правила евакуації під час сигналу сирени у школі – наголошують у ЮНІСЕФ.  

У разі оголошення повітряної тривоги безпека є найбільшим пріоритетом. Тому дотримуватися правил евакуації та пройти до тимчасового укриття потрібно всім, хто перебуває на території школи. Щоб бути спокійними за безпеку і комфорт дитини, варто подбати про деякі моменти до початку навчання.

Загальні поради для батьків 

  • Перед початком занять батькам радять поговорити з дитиною про евакуацію у школі: дізнатися про її ставлення до цього та можливі страхи. Педагоги також проведуть бесіди, але важливо, щоб цей процес був двостороннім, а настанови, які дитина отримує від батьків та вчителів, не суперечили одна одній.

  • Поговоріть про особисту відповідальність під час евакуації. Поясніть, що вчителі обов’язково супроводжуватимуть клас, але дитині так само важливо дотримуватися правил та прямувати з усіма до укриття.

  • Необхідно пояснити дитині, що попри повітряну тривогу освітній процес триває, і не можна так просто залишати заклад освіти. Також варто нагадати дитині, що перебування поза межами укриття може загрожувати її життю та здоров’ю.

  • Ознайомтеся з правилами безпеки школи до початку навчального року, уточніть нюанси, які вас хвилюють, з адміністрацією чи вчителями.

  • Надайте класному керівнику всю необхідну інформацію: свої контакти і контакти тих, хто може забирати дитину зі школи, деталі про стан здоров’я дитини.

  • Подбайте про те, щоб дитина теж володіла важливою інформацією: знала ваші контакти, свою групу крові, чи має хронічні хвороби тощо (наприклад, це може бути нашивка на шкільній формі для дітей початкової школи).

  • Якщо в дитини є особливі потреби, ви хвилюєтеся про її фізичний чи ментальний стан, окремо проговоріть це з класним керівником, адміністрацією. Уточніть про медикаменти чи інші засоби, що необхідні дитині, узгодьте окремі канали комунікації з вами за потреби.

  • Долучіться до загального каналу комунікації – розсилки/чату школи чи класу, щоб отримувати необхідні новини.

Під час повітряної тривоги у школі: як діяти батькам 

Будьте впевнені, що діти прямують до укриття, де є все необхідне для їхньої безпеки та комфортного перебування.

 

Підтримуйте атмосферу взаємоповаги: не турбуйте вчителів без нагальної потреби, адже під час повітряної тривоги вони першочергово дбають про дітей.

Пам’ятайте, що закінчення повітряної тривоги у школі синхронне з повідомленнями від держави, тож діти весь час мають перебувати в укритті.

 

Поважайте правила школи, відповідно до яких може бути заборонено забирати дитину до завершення повітряної тривоги заради дотримання безпеки всіх учасників освітнього процесу.

Якщо під час сигналу тривоги ви перебуваєте на території школи, дотримуйтеся загальних правил евакуації, адміністрація спрямує вас до підготовленого укриття.

 

Пам’ятайте, під час повітряної тривоги педагог не має права відпустити дитину додому на прохання батьків. 

Важливо також провести роз’яснювальну роботу з дітьми щодо найближчих укриттів на шляху до закладу освіти, якщо тривога застала дитину зненацька, наприклад, коли вона пішки йшла до школи. 

 

Дитина повинна знати, де на шляху до школи розташоване найближче укриття, щоб вона могла там заховатися. Також важливо роз’яснювати дитині основні правила поведінки з вибухонебезпечними предметами: зберігати пильність, уникати підозрілих предметів, не скорочувати шлях до та зі школи.

Якщо ж швидко дістатися до найближчого укриття неможливо, треба скористатися наявними природними або штучними укриттями, зокрема, рельєфом місцевості (балки, яри тощо), заглибленими приміщеннями та спорудами, а якщо такого немає – будівлями і спорудами різного призначення за правилом «двох стін».

 

Якщо дитина перебуває в громадському транспорті, необхідно залишити транспорт та перейти до найближчого укриття. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=B18gm2_sEgA