Християнські цінності як запорука сучасного правового виховання школярів

27.01.2015   Administrator  

Глибока моральна криза пронизує усі сфери нашого сьогоднішнього життя. Картина сьогодення дійсно не приваблива: поширення злодійства, шахрайства, злочинності і розпусти. Природно постає питання: як жити посеред усього цього?Треба здобути життєву мудрість, щоб зрозуміти себе, світ,  у якому проводимо роки життя, та своє призначення на Землі. Тому зараз, як ніколи, життєвою необхідністю для добра кожної людини та для блага цілих народів є християнська віра, у якій сконцентровані найвищі духовні цінності – абсолютно вічні вартості: добро, милосердя, чесність, справедливість, любов. Саме від змісту цих моральних цінностей, що закладаються у серця людей, і залежить майбутнє нашої держави. Християнство як релігія витримало випробування двох тисяч років і піднялось до світового рівня. Основою християнської моралі є ідея любові (слайд 1) і поваги до іншої  людини як до образу Божого (слайд2). Налагодження стосунків між людьми розпочинається із ясного і одночасного розв’язання питання створення людини. У вислові «Сотворімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою» (Буття 1:26) закладена важлива інформація, яка вказує кожному з нас на високу гідність, а отже, - відповідальність. Людина зобов’язана поводитись відповідно до свого статусу – дитини Божої і покликана бачити Божий образ у своїх ближніх. Християнство збагатило людство не тільки моральними цінностями, а й запропонувало кожній людині незалежно від віку, матеріального стану, національності ідеал для наслідування. Ідеал не книжковий, а не видуманий, а живий. Втіленням християнського ідеалу став Ісус Христос (слайд3). Християни мають взяти за взірець Христову лагідність і неперевершену терпеливість, прощення і співчуття, працелюбність і мудрість.

Можна стверджувати, що Біблія — одне із перших джерел, з якого поступово склалися наші сучасні уявлення про права людини. Адже 10 Заповідей – це Божа Конституція. Це та Конституція, яку не можна переписати, не можна змінити. Виконання 10 Заповідей – не тільки гарант життя в цьому світі, це і перспектива на життя вічне.

Якщо ж ми говоримо про нашу Конституцію та Закони, то згадаємо, що Конституція України не така давня, ніж Заповіді, більше того, її ще й постійно змінюють. Спробуємо порівняти Божі закони та Державні (слайд 4):

 

Божі закони

Державні закони

Ким встановлені

Богом

Людьми

Для чого встановлені

Для врегулювання взаємин між Богом і людьми, людиною та іншими людьми

Для врегулювання стосунків між державою і громадянами та самим громадянами

Де записані

У Біблії

У Конституції

Наскільки довговічні

Незмінно вічні

Тимчасові

Кого стосуються

Всіх людей (винятків нема)

Всіх українців

Як називається порушення

гріх

Злочин

Хто карає за порушення

Бог

Держава

Яким може бети покарання

Докори совісті, життєві труднощі

Відшкодування, в’язниця

 

Важливе місце в поєднанні цих законів відіграють школи духовного спрямування. Звичайно, держава відділена від церкви, але це не є пересторогою до поєднання світської школи з релігійною освітою (з останньої виключається теологічна освіта). Оскільки за організацію і контроль діяльності цих шкіл виступає держава. Кожна людина наділена багатьма правами від народження або набутих після здобуття громадянства, закріплених в Конституції, та важливим елементом до їх практичного втілення є духовний розвиток людини на основі релігійної моралі.

Щоб виховати здорову, культурну спільноту людей, ми опираємося на цілющу силу християнської моралі. Адже християнство – це виховний процес, що спрямовує людину до досконалості, формує духовно багаті особистості і сильні характери, які є носіями високих моральних чеснот, що можуть зробити правильний вибір (слайд 5).

 

Конституція гарантує право на освіту, вільний вибір навчального закладу. На прикладі нашого закладу – вибір освіти християнського спрямування. (Слайд 6) З 1 по 9 клас, на І і ІІ курсах введено вивчення основ християнської моралі. Учні І-ІІ курсів знайомляться із основами християнського вчення. Крім того, учні вивчають Етику подружнього життя.  Для учнів початкових класів, котрі готуються до першого  Причастя, організований гурток «Діти Світла». 

Конституція забезпечує право на працю. Про це говорить і Біблія: (слайд7, 8) потрібно розвивати таланти, надані Богом.У школі широкий вибір гуртків, секцій, клубів за інтересами (слайд 9). Поряд із традиційними, діють «Стань творцем свого життя», «Стежинами Божої мудрості» (дитячий християнський кінозал), «Мистецтво сакрального співу»,(слайд 10) учасникиякого беруть активну участь у проведенні спільних Божественних Літургій«Лідерство – запорука успіху», «Мовний центр», клуб «Еврика». Робота в гуртках дає можливість учням розвинути свої здібності, самореалізуватися.

Право на соціальне забезпечення: з боку держави – це матеріальні виплати, пільги, дотації. Біблія також надає цьому велике значення: допомога ближньому, потребуючому. Цим пояснюється велике значення, яка надається в закладі волонтерству. У закладі діє 2 спільноти, (слайди 11,12) мета діяльності яких є організація заходів для збору коштів потребуючим, відвідування дитячих будинків, мешканців Петриківського обласного комунального геріатричного будинку-інтернату, одиноких людей похилого віку, акція «Сяйво Предивної ночі» (слайди 13, 14, 15).

Право на охорону життя та здоров’я співвідноситься із Божою Заповіддю: «Не вбий!». (слайд 16).

Конституція гарантує захист від порушень права на честь і гідність, рівність людей незалежно від раси, статі, мови…на це націлює і християнська мораль (слайди 17,18).

Національні інтереси. Людські цінності. Формування толерантності. Віротерпимості, взаємоповага. Справедливість, гідність є важливими як для громадянина так і для християнина. Практикуючий християнин завжди буде гідним громадянином своїх батьківщини.

Отже, як християнин – відповідаю перед Богом, як громадянин – перед державою.