Фестиваль педагогічних ідей «Формування ціннісних ставлень учасників освітнього процесу у воєнний та післявоєнний час через впровадження Української Хартії вільної людини», який відбувся 30 березня 2023 року у ТОКІППО.

03.04.2023   Administrator   Категорія: Педагогічна кухня

жорстоких реаліях воєнного стану в Україні перед освітянами стоїть важливе завдання - об’єднання зусиль педагогічної та громадської спільнот на засадах взаєморозуміння, співробітництва щодо захисту прав та свобод, оволодіння дітьми універсальними цінностями та моделями поведінки, які складають основу національної та світової культури.
Якою ж є духовно досконала особистість, людина із сформованими істинними цінностями?
Таке питання обговорили учасники фестивалю педагогічних ідей «Формування ціннісних ставлень учасників освітнього процесу у воєнний та післявоєнний час через впровадження Української Хартії вільної людини», який відбувся 30 березня 2023 року у ТОКІППО.
Організатор заходу - Світозара Хома, завідувач центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти.
З вітальними словами виступили: Ігор Вітенко, заступник директора з науково-методичної роботи та міжнародного співробітництва; Тетяна Магера, заступника директора з науково-педагогічної та виховної роботи; Ігор Ковалик, голова громадської організації «Гуртом!», Дмитро Вакуленко, доктор біологічних наук, професор кафедри інформатики ТДМУ імені І. Горбачевського, голова ради ГО «Центр Гармонія», Світозара Хома,завідувач центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО; Зоряна Коротюк, завідувач навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи.
Фестиваль проводився у змішаному форматі: ряд учасників із закладів освіти області представили свої ідеї щодо формування особистості на основі цінностей УХВЛ в очному форматі – на воркшопі «Д.У.М.» - «Дій. Удосконалюй. Мотивуй». Це Бучацький ліцей ім. Св. Йосафата, ТНВК «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого», Заліщицька державна гімназія, Бережанський ліцей №2, Жуківський ліцей ім. Б. Лепкого Бережанської ТГ, Потуторський ліцей Бережанської ТГ, загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №2 м. Зборова, Озернянський ліцей Тернопільського району, Кременецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4, ліцей №1 м. Хоростків, Чортківська ЗОШ І-ІІІ ст. №7, Тернопільська Українська гімназія ім. І. Франка, Кременецький академічний ліцей ім. У.Самчука, Черниховецький ліцей Збаразької міської ради. Більше 70 учасників із Тернопільської області та м. Києва взяли участь он-лайн. Особлива подяка за активну участь нашій гості - Людмилі Салагуб, докторці філософії; мол. наук. співробітниці лабораторії позашкільної освіти ІПВ НАПН України; тренерці (коучу) Всеукраїнського рівня (у контексті проведення наукових, освітньо-мотиваційних і культурно-мистецьких заходів).
У ІІ блоці фестивалю «Формування ціннісних ставлень учасників освітнього процесу в сучасних умовах: виклики і відповіді (на основі цінностей Української Хартії вільної людини)» цікавими, актуальними думками та баченням поділились із учасниками працівники ТОКІППО: Оксана Сесик, Лілія Мудрик, Марія Голуб, методисти центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО, Наталія Стрийвус, методист, в.о. завідувача відділу організаційно-методичної та інформаційно-видавничої діяльності.
ІІІ блок фестивалю - «Нова реальність – нова творчість.» Виставка як освітній інструмент» був найемоційнішим. Саме тут були представлені авторські фотовиставки, що висвітлюють трагедію війни та долю жінок. Модераторами виступили -Світозара Хома та Ігор Ковалик.
«Минулий рік приніс багато втрат та страждань всім. Лихо не оминуло й українців. Більшість з нас втратили рідних, друзів, дітей. Наше життя змінилолся в одну мить, несподівано. Ми навчилися трансформувати свою біль і тугу в стимул жити, творити, допомагати іншим. Багато чого переосмислилось. За всю історію людства кожного дня десь йшла війна. Поки вона не спалює твій дім та не вбиває твоїх рідних, тебе це не цікавить. Мета нашого проєкту - донести до людей всього світу думку про те, що війна - не локальна проблема! Час всім це зрозуміти і перестати винищувати свій вид! .... Або ж пора признати сучасне людство тупиковою гілкою еволюції.....