День української писемності та мови 2022

15.11.2022   Administrator   Категорія: Комунікативність

9 листопада школа-колегіум традиційно відзначала День української писемності та мови. Цьогоріч це свято набуло особливої значущості, адже українська мова та культура сьогодні мають особливу роль – бути одним із оплотів у героїчній боротьбі народу України за свою волю та ідентичність й одним із символів цієї боротьби для всього вільного світу.
Тож до відзначення важливої дати учні та вчителі школи-колегіуму підготувалися надзвичайно відповідально. Діти створили яскравий лепбук, присвячений святу, креативні стінівки під назвами «Українська мова – основа нації» та «Україна починається з тебе!», а також оригінальні інтелект-карти під гаслом «Говорю українською!».
У класах було проведено цікаві тематичні уроки із загальною темою «Твоя мова – твоя перемога», на яких учні продемонстрували глибоке розуміння важливості мови в житті українського народу, його багатовіковій боротьбі із загарбниками й у сьогоденній війні, свідками якої їм, на жаль, довелося стати.
Учні 8-х, 9-х класів та І курсу школи-колегіуму випробували свої знання з орфографії й пунктуації, долучившись до написання радіодиктанту національної єдності. Текст авторства письменниці Ірини Цілик під заголовком «Твій дім», зачитаний видатною акторкою Адою Роговцевою, викликав в учнів вир думок та емоцій, пов’язаних із відчуттям дому й проблемою втрати рідних домівок багатьма українцями.
Цікаве випробування чекало й на учнів 5-8 класів, що продемонстрували свої знання на інтелектуальному конкурсі «Збережемо наш скарб – рідну мову!». Його проведення ініціював учень 7-Б класу, представник сектору преси та інформації шкільного учнівського парламенту Остап Смітюх, який підготував 7 різних завдань та ребусів, розробив систему оцінювання, а також разом із учнем 9-Б класу Максимом Коростинським успішно модерував хід самого конкурсу.
Оцінювання здійнювало компетентне журі, до складу якого увійшли президентка шкільного парламенту Світлана Корендій (голова), віцепрезидентка Вікторія Буряк та секретар Андрій Барський. За підсумками змагання, що минуло в азартній і водночас дружній атмосфері, було визначено переможців та вручено призи у вигляді сертифікатів на оцінки з предмету «Українська мова»:
І місце із мінімальним відривом посіла команда 8-А класу, усі учасники якої були нагороджені сертифікатами на 12 балів.
ІІ місце з однаковим результатом розділили між собою одразу три команди: 8-Б, 7-Б та 6-А класу, які отримали сертифікати на 11 балів.
ІІІ місце посіла команда 5-А класу, що достойно змагалася зі старшими учнями і здобула заслужену нагороду – сертифікати на 10 балів.
Команди, які не здобули призових місць, одержали по одному сертифікату на 12 балів. Їхніми володарями стали учні, котрі, на думку членів кожного з колективів, зробили найбільший вснесок у загальний результат.
І звичайно ж, свою заслужену нагороду (сертифікат на 12 балів) отримав автор конкурсу Остап Смітюх.
Мова – духовний скарб нації. Вона є найголовнішою ознакою народу, що дає йому право називатися нацією. Саме мова формує і визначає свідомість, творить людину, культуру, історію.
"Рідна мова дається народові Богом, чужа – людьми, її приносять на вістрі ворожих списів." (Василь Захарченко). Ці слова стали лейтмотивом тематичного уроку в 1-Б класі (учитель Галина Рибак)https://www.facebook.com/groups/1254853424549365/permalink/5976424202392240/